Programe obligatorii
1, July 2014

În cadrul Consiliului Ministerial din 2012 au fost adoptate decizii cu privire la activitățile obligatorii ale Agenției în perioada 2013 – 2017.

Toate statele membre contribuie la activitățile obligatorii, care includ Programul Ştiinţific și la activitățile de bază. Miniștrii au aprobat Nivelul Resurselor pentru activitățile obligatorii în 2013-2017. Finanțarea aprobată reflectă acordul unanim al statelor membre de a menține excelența științifică și tehnologică a activităților obligatorii într-o perioadă de constrângeri bugetare.

În cadrul programului ştiinţific, miniștrii au susținut continuarea de noi misiuni și punerea în aplicare continuă a Cosmic Vision 2015-25. În cadrul acestei perioade (2013-2017), programul de știință va lansa Gaia, misiunea care va cartografia galaxia noastră și va cataloga un miliard de stele, LISA Pathfinder, care va redefini înțelegerea timpului și a spațiului, și BepiColombo, misiunea ESA pe Mercur. Implementarea de noi misiuni, cum ar fi Solar Orbiter, Euclid și Juice va continua.

Activitățile de bază includ cercetare tehnologică, dezvoltare și transfer. Acestea se vor concentra pe pregătirea viitorului prin studierea și dezvoltarea de tehnologii de ultimă oră, consolidarea activelor tehnice disponibile, crearea condițiilor pentru competitivitate și crearea de locuri de muncă în sectorul spațial, precum și conservarea de date științifice și de mediu furnizate de misiunile spaţiale. Statele membre ESA investesc în programe opționale în funcție de prioritățile și interesele lor naționale.