KEEV
23, June 2014

TITLU PROIECT: KEEV Kinetic and Experimental investigation of the Earth’s and Venus’s plasma layers (Investigaţii kinetice şi experimentale ale straturilor de plasmă ale Pământului şi ale planetei Venus)

Coordonator:  Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Bucureşti

Parteneri:

  • The Belgian Institute for Space Aeronomy (IASB), Brussels
  • Max-Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE), Garching

Durata: 

Director de proiect:

Descriere: 

Misiunea se va concentra pe studiul dinamicii fundamentale a plasmei spaţiale la interfaţa dintre diferinţe regimuri de plasmă şi va beneficia de expertiză românească acumulată în domeniul modelarii cinetice şi metodele avansate de analiza de date experimentale obţinute în cadrul proiectului Cluster. În plus, acest proiect va permite un studiu comparativ a straturilor de frontieră formate în două medii de plasmă diferite: magnetosfera Pământului închisă de un câmp geomagnetic puternic şi ionosfera de pe Venus, epuizată de propriul câmp magnetic. Ambele sisteme de plasmă interacţionează cuvântul solar a cărui densitatea şi viteza variază semnificativ cu distanţa radială de la soare.

Obiectivele proiectului:

Acest proiect are ca scop să contribuie la dezvoltarea cunoașterii românești în domeniul magnetosfereI și ionosferei planetare și in ceea ce privește interacțiunea lor cu vântul solar.

Activitati:

Publicații: 

Pagina proiectului: