ESA PECS
3, July 2014

Planul pentru Statele Europene Cooperante (PECS) a fost conceput pentru a ajuta țările europene, în special cele care au aderat la Uniunea Europeana după 2004, să se alăture Agenției Spațiale Europene (ESA).

PECS contribuie la stimularea relațiilor cu țările europene interesate, la extinderea bazei științifice și industriale europene și la îmbunătățirea ESA ca organizație de cercetare și dezvoltare.

Primele țări care au aderat la PECS au fost Ungaria, Republica Cehă și România. Pe 17 februarie 2006 România a semnat Acordul de Cooperare, iar pe 16 februarie 2007 țara noastră a semnat Carta PECS, la sediul ESA din Paris. Domeniile de cooperare au inclus programele ESA cu privire la microgravitație, explorare spațială și activități tehnologice.

În cadrul PECS, România a dezvoltat 11 proiecte:

  1. ROKEO
  2. GISHEO
  3. LOEWorks
  4. ECSTRA
  5. Plack_LFI_SED
  6. CFS
  7. KeV
  8. RoSpaceGRID
  9. CoRoT
  10. ICRF
  11. SOHO

Detalii despre fiecare proiect pot fi găsite aici.

Ca urmare a activităților din cadrul PECS, pe 20 ianuarie 2011 România a semnat Acordul de Aderare la Convenția ESA, iar la 22 decembrie 2011 a depus instrumentul de ratificare a Convenției ESA la Paris, devenind al 19-lea stat membru ESA. Mai multe despre activitatea României în calitate de Stat Membru ESA aici

Pentru a afla care sunt țările care fac parte din PECS, precum și pentru mai multe informații despre programul ESA, vă rugăm să vizitați această pagină web.