Misiunile Solar Orbiter și BepiColombo marchează un moment istoric în domeniul spațial prin realizarea a două survoluri ale planetei Venus la doar 33 ore distanță, pe 9 și 10 august.
Solar Orbiter, o misiune realizată în parteneriat de către Agenția Spațială Europeană (ESA) și NASA, a survolat planeta Venus în dimineața zilei de 9 august, ajungând până la o distanță de 7997 km.
De-a lungul misiunii sale, Solar Orbiter efectuează mai multe manevre de asistență gravitațională pe lângă Venus pentru a ajunge mai aproape de Soare și pentru a-și schimba înclinația orbitală, ajungând în afara planului eliptic, pentru a obține cele mai bune — și primele — imagini ale polilor Soarelui.
BepiColombo, un parteneriat între ESA și JAXA, va survola planeta Venus la 13:48 UTC (16:48 ora României) pe 10 august, trecând la o altitudine de doar 550 km.
BepiColombo este în drum către cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur. Are nevoie de survoluri asupra Pământului, Venus și lui Mercur în sine, alături de sistemul de propulsie solară electrică al sondei spațiale pentru a se putea îndrepta spre orbita lui Mercur împotriva atracției gravitaționale immense a Soarelui.
Nu este posibilă realizarea imaginilor de înaltă rezoluție cu Venus folosind camerele științifice de la bordul fiecărei misiuni – Solar Orbiter trebuie să rămână orientat spre Soare, iar camera principală de la bordul BepiColombo este protejată de modului de transfer care va purta cele două probe spațiale către Mercur. În orice caz, două dintre cele trei camera de monitorizare ale lui BepiColombo vor face fotografii în timp ce se află foarte aproape și în zilele în care planeta se îndepărtează din vedere.
În continuare, încotro?
Atât Solar Orbiter cât și BepiColombo mai au încă un survol anul acesta. În noaptea dinspre 1 spre 2 octombrie, BepiColombo își va vedea pentru prima dată destinația, realizând primul dintre cele șase survoluri asupra lui Mercur- de la doar 200 km distanță. Cele două probe planetare vor fi livrate pe orbita lui Mercur la finalul anului 2025, având scopul de a studia toate aspectele acestei planete misterioase, cea mai apropiată de Soare, de la nucleul său până la procesele de suprafață, câmpul magnetic și exosferă, pentru a înțelege mai bine originea și evoluția unei planete în apropierea stelei sale.
Pe 27 noiembrie, Solar Orbiter va efectua un ultim survol al Pământului la 460 km, dând startul principalei sale misiuni. Va continua să efectueze survoluri regulate asupra lui Venus pentru a-și crește progresiv înclinația orbitei pentru a putea observa cel mai bine regiunile polare neexplorate ale Soarelui, ceea ce este esențial pentru a înțelege ciclul de activitate de 11 ani al Soarelui.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA