Invitație conferință de presă: ESA, NASA și JAXA lansează un panou COVID-19 cu date de Observarea Pământului
22, iunie 2020

ESA, NASA și JAXA invită publicul larg și reprezentanții mass-media să participe la o conferință de presă online joi, 25 iunie, la ora 09:00 EDT (16:00 ora României), în cadrul căreia va fi prezentat un nou panou informațional care folosește datele de Observarea Pământului pentru a evidenția impactul COVID-19. Această platformă va combina informațiile, datele tehnice și expertiza celor trei agenții spațiale, cu scopul de a îmbunătăți înțelegerea asupra impactului ecologic și economic al pandemiei de COVID-19.

Transmisiunea web va fi disponibilă pe esawebtv.esa.int.

Colaborarea internațională între agențiile spațiale este esențială pentru Observarea Pământului și analiza datelor satelitare. Agențiile ESA, NASA și JAXA au realizat un panou informațional comun intitulat „COVID-19 Earth Observation Dashboard”.

Tabloul de bord va pune la dispoziția utilizatorilor o serie de indicatori economici și de mediu, obținuți de cele trei agenții cu ajutorul datelor satelitare și va permite examinarea impactului pe care l-au avut măsurile de carantină și de distanțare socială de la nivel regional asupra aerului, solului și apei. Platforma va oferi utilizatorilor posibilitatea să analizeze datele din țări și regiuni din întreaga lume și să înțeleagă mai bine cum s-au modificat în timp acești indicatori.

Tabloul de bord va urmări indicatori cheie pentru calitatea aerului și a apei, pentru climă, activitate economică și agricultură. Panoul va folosi date de la sateliții Aura și OCO-2 ai NASA, sateliții GOSAT și ALOS-2 ai JAXA, misiunile Sentinel din programul european Copernicus al Comisiei Europene, precum și hărți de lumină nocturnă obținute cu ajutorul satelitului american Suomi NPP .

Întrebările pentru conferința de presă pot fi adresate folosind hashtag-ul #askESA pe Twitter.

Pentru mai multe detalii despre programul evenimentului și procedura de înscriere pentru media, vizitați acest link.

Credit imagine: ESA