Studenţii romȃni pot face primii paşi către o carieră la Agenţia Spaţială Europeană în cadrul programului de Tineri Absolvenţi Stagiari (YGT)
20, noiembrie 2015

Luna noiembrie ar putea reprezenta un moment cheie în ceea ce priveşte o viitoare carieră în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studenții români care sunt pe cale de a absolvi – sau au absolvit recent – în unul din domeniile Fizică, Matematică, Inginerie software, Industrie aerospațială/Mecanică, Biologie etc.

ESA deschide înscrierile pentru o nouă listă de oportunități pentru Tineri Absolvenţi Stagiari (Young Graduate Trainee – YGT) dedicate studenţilor din Statele Membre și din Statele Cooperante ale ESA, care sunt atât interesați să obţină experiență valoroasă în dezvoltarea și operarea de misiuni spațiale cât și dornici să-şi înceapă cariera într-un mediu internațional divers și stimulant.

Acest program de amploare se desfăşoară pe durata unui an, timp în care stagiarii vor avea un rol cu responsabilitate în sprijinirea unui proiect și vor beneficia de expertiza unui mentor ESA.

Cei care iau parte la programul Tineri Absolvenţi Stagiari vor câștiga o experiență valoroasă care îi poate califica pentru mai multe oportunități interesante oferite de industria spațială din Europa, de institute de cercetare de renume și, desigur, de către ESA. Acest lucru, pe lȃngă experiența personală bogată de a trăi şi lucra în altă țară și într-un mediu divers și internațional, face ca programul Tineri Absolvenţi Stagiari să fie foarte popular.

Înscrierea

Posturile vacante pentru Tineri Absolvenţi Stagiari sunt deschise online o dată pe an la mijlocul lunii noiembrie și rămân deschise timp de o lună. ESA a publicat aproximativ 80 de poziţii de Tineri Absolvenţi Stagiari, oferte care vizează ingineri, fizicieni, biologi sau absolvenți din domeniul medical, dar, de asemenea, şi absolvenți din domeniul afacerilor și avocați.

Vă rugăm să verificaţi lista completă cu descrierile detaliate ale oportunităților aici.

Studenţii trebuie să selecteze oportunitatea care corespunde cel mai bine intereselor și profilului lor și să aplice înainte de termenul limită de 15 decembrie. O scrisoare de intenţie şi CV-ul sunt necesare la înscrierea on-line.

Vă rugăm să rețineți că puteți aplica pentru o singură poziţie de Tânăr Absolvent Stagiar, aşadar puteți trimite un singur formular de înscriere.

Procesul de selecție

Candidații sunt selectați de către departamentul corespunzător. Interviurile de recrutare au loc în mod obișnuit în februarie și martie. Data de recrutare este apoi stabilită de comun acord și poate fi în orice moment din aprilie până în septembrie cel târziu, în același an.

Toți candidații trebuie să aibă o diplomă de la o universitate sau un colegiu din domeniul tehnologic în momentul în care începe activitatea la ESA. Aceştia trebuie să fie, de asemenea, cetățeni al unuia dintre statele membre sau al unuia dintre Statele Cooperante ESA.

Contractele se întind pe durata unui an. ESA va asigura:

  • remunerație lunară (salariul net de bază, sau „banii în mână”, pentru un Tânăr Absolvent Stagiar expatriat este de aproximativ 2200 € pe lună, în funcție de locația ESA în care îşi desfăşoară activitatea)
  • indemnizație de expatriere, plus o indemnizație de instalare la sosire, pentru cei care nu au reședința în țara în care sunt alocaţi
  • cheltuieli de deplasare la începutul și la sfârșitul contractului (inclusiv cheltuielile de deplasare pentru soție și copii, dacă locuiesc împreună cu stagiarul pe durata contractului)
  • 2,5 zile plătite de concediu pe lună
  • asigurare de sănătate în cadrul sistemului de securitate socială ESA

Spre sfârșitul perioadei de formare, cursanții vor fi rugați să prezinte un raport privind activitățile și realizările obținute în cursul anului.