Pe 30 iunie 2018, întreg globul sărbătorește Ziua Asteroidului, un eveniment internațional recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, ce are scopul de a atrage atenția asupra riscurilor de impact cu asteroizi și metodele prin care Pământul poate fi protejat.
Evenimentul a fost stabilit în această zi în amintirea impactului unui asteroid cu Pământul produs în Tunguska, Siberia, în 1908, cel mai puternic din istoria recentă.
Evenimente de sărbătorire a Zilei Asteroidului au fost anunțate în următoarele orașe din România:
În București, la Institutul Astronomic al Academiei Române. Începând cu ora 21:00, publicul poate afla câți asteroizi au fost descoperiți până în prezent și cum arată aceștia. După ora 22:00, vizitatorii vor vedea imagini cu cinci planete minore și o cometă, observate live cu instrumentele Institutului. Mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate aici.
În Iași, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”. Va fi organizată o ediție specială a clubului de astronomie „Lectura Stelelor”. Cei mici vor învăța să deseneze și decupeze asteroizi, comete și alte corpuri cerești. Mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate aici.
În Galați, la Observatorul Astronomic și Planetariul Muzeului de Științe ale Naturii Complex Galați. La ora 21:00 va începe o conferință științifică despre asteroizi în auditoriul muzeului. După conferință, vizitatorii vor putea asista la o sesiune de observații live ale asteroizilor, utilizând telescoape și camere CCD. Vor avea loc, de asemenea, observații obișnuite ale Lunii și planetelor vizibile pe cer. Mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate aici.
Pentru cei care doresc să asiste la un eveniment online, puteți urmări următoarele transmisiuni live:
Transmisiunea #AsteroidDayLIVE va începe pe 29 iunie, la ora 12:00 CEST (ora 13:00, ora locală a României). Componenta live se va transmise din Luxembourg și va dura șase ore. Evenimentul va avea drept gazdă pe Prof. Brian Cox, căruia i se vor alătura experți în asteroizi, astronauți, oameni politici și celebrități. Printre invitați se numără și singurul cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu. Componenta live va fi urmată de transmisiuni în reluare sau preluări din alte părți ale lumii, cu o durată totală de 48 de ore. Transmisiunea va putea fi urmărită pe site-ul oficial al evenimentului.
Transmisiunea live ESO/ESA de la noul Planetariu și Centru pentru Vizitatori ESOSupernova al ESO din Muenchen va începe pe 30 iunie 2018, la ora 13:00 CEST (ora 14:00, ora locală a României). Programul va prezenta unele dintre cele mai recente activități de urmărire globală a asteroizilor periculoși, precum și discuții cu cercetători ESA din științe planetare, experți în asteroizi și o serie de invitați. Vor fi prezentate informații fascinante despre evenimentul produs în 2013 la Celiabinsk, precum și discuții despre posibilitatea ca la un moment dat oamenii să fie trimiși pe asteroizi. Puteți urmări evenimentul în direct via esa.int/asteroidday.
Între 8 aprilie și 6 mai, ESERO România, în asociere cu IASC (International Astronomical Search Collaboration), a organizat prima campanie de căutare de asteroizi, integral românească. Calupuri de imagini Pan-STARRS au fost puse la dispoziție școlilor participante de către Institutul pentru Astronomie al Universității din Hawaii. Participarea plină de entuziasm din partea școlilor din România a contribuit la 37 de descoperiri preliminare. Activitatea a fost dedicată Zilei Asteroidului.
Mai multe detalii despre Ziua Asteroidului pot fi accesate de pe site-ul oficial al Asteroid Day.
Credit imagine: Ziua Asteroidului / ESA-P.Carril