Aniversare 20 de ani
12, February 2015

În 2015 se împlinesc 20 de ani de la înființarea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) ca instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice – Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.), prilej cu care vor fi organizate o serie de activităţi cu scopul de a celebra acest moment important în istoria domeniului spaţial din România. Sub coordonarea ROSA vor fi organizate evenimente si concursuri cu scopul de a sărbători 20 de ani de reuşite în planul cercetării, ştiinţei şi diplomaţiei, dar şi o întreagă istorie bogată a Agenţiei Spaţiale Române, care începea încă din 1968.

În acel an avea loc înființarea comisiei interministeriale CRAS — „Comisia Română pentru Activităţi Spaţiale”, al cărei scop era de a coordona dezvoltarea activităţilor spațiale la nivel naţional. Formarea comisiei venea în contextul elaborării la nivel internațional a Programului Intercosmos în 1967, în cadrul căruia au fost implicaţi şi cercetătorii români, primul experiment spaţial cu participare românească având loc în anul 1972. Reuşitele româneşti în domeniul spaţial au culminat pe 14 mai 1981 cu trimiterea primului roman în spaţiu, Dorin Dumitru Prunariu.

Începând cu anul 1991, coordonarea activităţilor spaţiale din România și colaborarea mai strânsă în programe spațiale europene și mondiale s-a realizat datorită înființării Agenției Spațiale Române (ROSA), în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tehnologiei. În anul 1995 instituția avea să fie reorganizată prin Hotărârea Guvernului (H.G. 923 / 20.11.1995), astfel încât acum 20 de ani ROSA devenea instituție publică finanțată integral din venituri proprii.

În calitate de instituţie guvernamentală, ROSA a încheiat acorduri internaţionale în numele Guvernului României. De activitatea Agenţiei Spaţiale Române se leagă semnarea la 11 decembrie 1992 a primului acord dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) privind cooperarea spaţială în scopuri paşnice. A urmat în 1999 acordul România – ESA privind cooperarea pentru exploatarea şi utilizarea paşnică a spaţiului cosmic, iar în februarie 2006 s-a semnat aderarea României la Programul pentru Ţările Europene Colaboratoare (Programme for European Cooperating States – PECS) al ESA, tot ca urmare a demersurilor întreprinse de ROSA.

Începând cu 22 decembrie 2011, România a devenit cel de-al 19-lea Stat Membru al Agenţiei Spaţiale Europene, ca urmare a Acordului dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) privind aderarea României la Convenţia pentru înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Europene şi termenii şi condiţiile aferente, semnat la Bucureşti la 20 ianuarie 2011.

Pe 2 decembrie 2014, Președintele ROSA, Marius-Ioan Piso, membru în delegaţia României, a fost prezent la Consiliului Ministerial ESA în urma căruia România s-a alăturat programelor opţionale cu privire la exploatarea Staţiei Spaţiale Internaţionale şi la dezvoltarea celei mai noi rachete europene, Ariane 6.