Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Cum sună câmpul magnetic al Pământului

27 Octombrie 2022

În ciuda faptului că este esențial pentru viața pe Pământ, câmpul magnetic nu este ceva ce putem vedea sau auzi vreodată. În schimb, semnalele magnetice măsurate de misiunea Swarm a ESA au putut fi transformate în sunete – cu un rezultat destul de înfricoșător.

Acest clip audio reprezintă câmpul magnetic generat de nucleul Pământului și de o furtună solară.

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele încărcate transportate de vânturile puternice care se deplasează dinspre Soare. Atunci când aceste particule se ciocnesc cu atomii și moleculele - în principal oxigen și azot - din atmosfera superioară, o parte din energia rezultată din coliziuni se transformă în lumina verde-albastră tipică pentru aurora boreală, care poate fi observată uneori de la latitudini nordice înalte.

Aurora boreală oferă o modalitate de a vizualiza particulele încărcate de la Soare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. În schimb, a putea auzi efectiv câmpul magnetic generat de Pământ sau interacțiunea acestuia cu vânturile solare este mai dificil.

Câmpul nostru magnetic este generat în mare parte de un ocean de fier lichid supraîncălzit de sub picioarele noastre, ce alcătuiește nucleul extern al planetei. Mișcarea sa creează curenți electrici, care, la rândul lor, generează câmpul nostru electromagnetic în continuă schimbare.

Lansată în 2013, misiunea Swarm a ESA, bazată pe trei sateliți, își propune să înțeleagă cum este generat câmpul nostru magnetic, măsurând cu precizie semnalele magnetice care provin nu numai din nucleul Pământului, ci și din mantaua planetei, crustă și oceane, precum și din ionosferă și magnetosferă. De asemenea, Swarm ne ajută să înțelegem mai bine vremea spațială.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Ben Rider