Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Soluții pentru daunele cauzate de praful cosmic

26 Octombrie 2022

Într-o perioadă în care agențiile spațiale din lume se pregătesc să se întoarcă pe Lună și să exploreze planetele, inginerii de materiale spațiale se confruntă cu un inamic dificil: praful. Praful abraziv, asemănător cu talcul, care învăluie Luna și alte suprafețe planetare poate întuneca suprafețele, poate uza învelișurile și poate bloca mecanismele spațiale.

Pentru ESA, contaminarea cu praf este o problemă urgentă pentru viitoarele misiuni, cum ar fi misiunea internațională Gateway - o stație planificată pe orbita lunară care va include module europene și care va servi drept bază pentru perioadele de vizitare pe suprafața Lunii - și Argonaut European Large Logistics Lander, EL3, destinat transportului de încărcături pentru coloniștii lunari, care va rămâne pe Lună pentru perioade prelungite.

ESA este, de asemenea, responsabilă pentru Sample Transfer Arm din cadrul campaniei internaționale de preluare a probelor de pe Marte. Această misiune, la care participă și România, are rolul important de a prelua probe de la roverele de pe Marte, urmând ca acestea să fie plasate într-o rachetă ce va fi lansată spre orbita planetei Marte și transferate într-o capsulă spațială în vederea aducerii lor pe Pământ. Praful ar putea să interfereze cu mecanismele brațului de 2,5 m lungime.

Inginerii de materiale ai agenției s-au întâlnit cu omologii lor internaționali la o conferință științifică pe această temă. Printre cercetările prezentate s-a numărat și o instalație de simulare a prafului planetar dedicată - aflată în curs de proiectare la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială al ESA din Olanda - care va fi utilizată pentru a investiga efectele de încărcare electrică și modificările termice și optice cauzate  de depunerea prafului pe suprafețe. De asemenea, au fost evaluate efectele prafului asupra materialului textil din care sunt realizate costumele spațiale. Având în vedere că praful de lună real valorează mai mult decât greutatea sa în aur, cercetătorii evaluează cele mai potrivite materiale similare cu praful lunar, pentru a fi folosite în testare.

James Gaier, un fost cercetător NASA care a lucrat la programul Apollo, a explicat: "praful lunar este prezent pe toată suprafața Lunii, creat de bombardamentul constant al micrometeoriților care pulverizează suprafața stâncoasă cu particule fine. Spre deosebire de praful terestru, acesta nu a fost niciodată erodat de apă sau vânt, astfel încât chiar și particulele microscopice își păstrează marginile foarte ascuțite. Iar energia nefiltrată a soarelui poate conferi prafului o aderență statică puternică."

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA-ATG