Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Cartografierea Pământului cu acuratețe: Misiunea GENESIS a ESA

25 Octombrie 2022

Direcția de Navigație a ESA are în plan un nou satelit ale cărui rezultate vor permite generarea unui model global actualizat al Pământului - Sistemul Internațional de Referință Terestră, utilizat în toate domeniile, de la cadastru până la măsurarea creșterii nivelului mării cu o precizie de 1 mm sau monitorizarea mișcărilor anuale ale solului cu o acuratețe de 0,1 mm.

Această îmbunătățire va avea, instant, un impact major asupra mai multor aplicații de navigație și de științe ale Pământului, inclusiv creșterea preciziei sistemului de navigație Galileo. Această misiune, denumită GENESIS, este propusă la reuniunea Consiliului ESA la nivel ministerial de luna viitoare.

GENESIS va funcționa prin combinarea și colocalizarea în premieră a tuturor celor patru tehnologii principale utilizate în prezent pentru măsurarea geodezică a Pământului pe aceeași platformă, mai precis  la bordul unui satelit aflat pe o orbită la 6 000 km altitudine. În acest proces, satelitul va obține, de asemenea, una dintre cele mai precis determinate orbite ale oricărui obiect din spațiu, până la scară milimetrică.

Pe lângă îmbunătățirea cunoștințelor noastre despre orbitele lui Galileo - și ale altor sateliți ai Sistemului Global de Navigație prin Satelit, GNSS - datele colectate de GENESIS vor permite, de asemenea,identificarea decalajului dintre centrele mecanice și electrice ale antenelor GNSS, care joacă un rol esențial în poziționare, navigație și cronometrare.

În plus, localizarea orbitală extrem de precisă de care GENESIS are nevoie pentru a-și îndeplini misiunea va permite una dintre cele mai precise modelări de până acum a forțelor non-gravitaționale care acționează asupra sateliților în spațiu - cum ar fi presiunea radiației solare, care reprezintă un impuls ușor, dar constant, pe care obiectele de pe orbită îl primesc chiar de la lumina Soarelui.

GENESIS în sine va fi un satelit de dimensiuni relativ mici, de un metru, dar provocarea va fi sincronizarea și calibrarea încrucișată a celor patru încărcături utile ale sale într-un mediu foarte stabil, cartografiind pozițiile acestora în raport cu centrul de masă al satelitului cu o precizie de un milimetru sau mai puțin pe întreaga durată a misiunii.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA