Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Primul zbor Ariane 6 este planificat pentru finalul anului 2023

21 Octombrie 2022

Ariane 6, noul lansator dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), va avea zborul inaugural în ultimul trimestru al anului 2023. În cadrul unei conferințe de presă, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, a declarat că s-au înregistrat suficiente progrese în ultimele luni pentru a anticipa un prim zbor în ultima parte a anului 2023, condiționat de îndeplinirea a trei etape cheie înainte de luna aprilie a anului viitor.

Aschbacher a subliniat: "Având în vedere amploarea proiectului, trebuie să fie clar că aceasta este o dată planificată și că programul va trebui în continuare să treacă la timp și cu succes de o serie de etape cheie pentru ca acest calendar să rămână valabil."

Cele trei obiective critice de îndeplinit până în primul trimestru al anului 2023 se referă la treapta superioară, motorul Vulcain 2.1 și analiza calificării sistemului de lansare.

Ariane 6 este lansatorul de nouă generație al Europei, menit să asigure Europei accesul la spațiul cosmic la un preț convenabil pentru utilizatorii instituționali.

Agenția Spațială Română (ROSA) a obținut participarea României la programul de dezvoltare a celei mai noi rachete europene, Ariane 6, la Consiliul Ministerial ESA din decembrie 2014. Prin prioritizarea participării României la acest program, ROSA a oferit industriei spațiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni. Acceptarea României în acest program de către ESA alături de alte 12 State Membre demonstrează că țara noastră are deja capacități industriale competitive. Totodată, participarea României la dezvoltarea rachetei Ariane 6 va aduce și mai multă dezvoltare tehnologică, inovare și pregătire profesională în domenii de nișă, cu potențial de a consolida rolul pe care România îl joacă în strategia spațială europeană și mondială.

Statele participante sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA-Manuel Pedoussaut