Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Bucureștiul din spațiu un scurtmetraj ESA Earth from Space

12 Septembrie 2022

Un scurt metraj publicat pe canalul de YouTube al ESA surprinde Bucureștiul din spațiu și spune povestea capitalei pornind de la imaginea satelitară detaliată. Imaginea inițială a fost surprinsă de misiunea Copernicus Sentinel-2 în anul 2020 și publicată anul trecut.

Copernicus Sentinel 2 este o misiune cu doi sateliți care are rolul de a asigura acoperirea și furnizarea de date necesare pentru programul European Copernicus. Revenirile frecvente ale misiunii deasupra aceleiași zone și rezoluția spațială ridicată permit monitorizarea îndeaproape a schimbărilor apelor de tranziție.

Bucureștiul se află în colțul de sud-est al Câmpiei Române, pe malul râului Dâmbovița, un mic afluent al Dunării. Orașul se întinde pe o suprafață de aproximativ 225 km pătrați, într-o zonă acoperită cândva de pădurea Vlăsiei, care, după ce a fost defrișată, a făcut loc unei câmpii fertile.

Orașul este caracterizat de o serie de piețe principale din care radiază străzi și bulevarde. Unul dintre bulevardele principale, Bulevardul Unirii, poate fi zărit în mijlocul orașului și duce spre Palatul Parlamentului.

O emblemă a capitalei țării, această clădire monumentală este cea mai mare din Europa și a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagonul din Statele Unite. Este sediul Parlamentului României, precum și al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Mai multe lacuri se întind în partea de nord a orașului, dintre care cele mai importante sunt Lacul Herăstrău, Lacul Floreasca, Lacul Tei și Lacul Colentina. În centrul capitalei se află un mic lac artificial - Lacul Cișmigiu - înconjurat de Grădinile Cișmigiu.

Parcul Natural Văcărești poate fi văzut în partea de sud a orașului. Acoperind o suprafață de aproximativ 190 de hectare, parcul conține zonele acvatice din jurul lacului Văcărești și găzduiește aproape 100 de specii de păsări, dintre care jumătate sunt protejate.

Câmpurile agricole domină restul imaginii, România fiind unul dintre cei mai mari producători agricoli din Uniunea Europeană, exportând în principal porumb, grâu și alte cereale.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: conține date modificate Copernicus Sentinel (2020), prelucrate de ESA,CC BY-SA 3.0 IGO