Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Cei mai noi sateliți Galileo se alătură constelației având o precizie îmbunătățită

09 Septembrie 2022

Cei mai recent lansați sateliți spațiali europeni Galileo s-au alăturat constelației operaționale, transmițând semnale de navigație către trei miliarde de utilizatori de pe întreaga planetă, precum și redirecționând apeluri spre serviciile de urgență. Intrarea lor în serviciu a avut loc după ce sateliții au trecut cu succes testele din această vară. Ca urmare, precizia de poziționare și performanțele de furnizare a datelor ale întregului sistem Galileo vor fi vizibil îmbunătățite.

Sateliții Galileo 27-28 au fost lansați la sfârșitul anului trecut și au fost supuși, la sfârșitul lunii aprilie, unor teste de verificare pe orbită, desfășurate de ESA, producătorul de sateliți OHB și producătorul de sarcini utile de navigație Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL). Printre principalele constatări ale acestora se numără faptul că încărcăturile utile ale ambilor sateliți au performanțe extrem de bune - printre cele mai bune din întreaga constelație - și că ambii sateliți care intră în serviciu sporesc precizia poziției și rezistența sistemului Galileo în ansamblu.

A urmat o analiză a testelor de verificare pe orbită a sistemului și operațiunilor, coordonată de ESA și EUSPA, Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial, responsabilă în general de punerea în funcțiune, care a confirmat starea de funcționare a sateliților.

În prezent, în urma testelor reușite din această vară, acești doi noi sateliți Galileo au devenit primii care au transmis un mesaj de navigație îmbunătățit, ceea ce a dus la trei optimizări esențiale pentru utilizatorii serviciului public deschis Galileo.

  • Achiziționarea mai rapidă a datelor de navigație, permițând utilizatorilor să stabilească mai rapid o primă poziție fixă.
  • O mai mare rezistență în medii dificile, cum ar fi centrele urbane, unde vizibilitatea sateliților poate fi redusă de clădirile înalte.
  • Acces mai ușor la informațiile despre Poziționare - Navigație - Cronometrare pentru utilizatorii care dispun doar de o estimare aproximativă a sincronizării de ordinul a 1-2 secunde.

În timpul verii, ESA a desfășurat o serie de teste extinsă pentru a asigura compatibilitatea întregului sistem Galileo la nivel de unitate, sarcină utilă, satelit, sol și sistem cu semnalul îmbunătățit. Ca parte a acestui efort, EUSPA a supravegheat testarea receptoarelor, pentru a se asigura că această compatibilitate se extinde la receptoarele și circuitele Galileo existente pe piață. Acești sateliți lansați recent au constituit cazuri ideale de testare a software-ului și a semnalului îmbunătățit de navigație.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: EUSPA