Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Navigație

Europa are propriul sistem global de navigație prin satelit (GNSS), compus din constelația de sateliţi Galileo, în prezent în curs de desfășurare, precum și sistemul  regional de augmentare EGNOS, operațional din octombrie 2009 în toată Europa. 

Galileo este o inițiativă comună între ESA și Comisia Europeană. Constelația operaţională completă Galileo va fi format din 27 de sateliți operaționali, plus trei piese de schimb care înconjoară Pământul în trei orbite circulare medii ale acestuia, la o altitudine de 23 222 km. Când va fi complet implementat, acesta va fi primul sistem de poziționare care va oferi o acoperire la nivel mondial. 

 

Integrarea lui Galileo pe Soyuz. Credit imagine: ESA/CNES/Arianespace/CSG Optique Video

Programele specifice în care România este implicată:

  • European GNSS Evolution Programme

România este una dintre cele 17 state membre care susţin, alături de Canada, programul EGEP (the European GNSS Evolution Programme). Acesta își propune să întreprindă tehnologie de cercetare, dezvoltare și de verificare pentru sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS). Acesta însoțește introducerea sistemelor operaționale GNSS pentru a sprijini expertiza științifică, tehnică și industrială europeană, aduce cunoştinţele industriale pe picior de egalitate pe plan internațional, susține capabilitățile de competitivitate și inovare europene, și pregătește pentru evoluție și dezvoltare infrastructurile de navigaţie EGNOS și Galileo.

Programul contribuie, de asemenea, la consolidarea expertizei tehnice a ESA în calitate de autoritate de proiectare și de agent de achiziții pentru programele europene GNSS.  

 

Programul european EGEP. Credit imagine: ESA — J. Huart