Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Înscrieri deschise pentru Astro Pi Challenge 2022-2023

16 Septembrie 2022

Agenția Spațială Română (ROSA) invită elevii să se înscrie la competiția europeană Astro Pi Challenge 2022-2023, având astfel șansa de a scrie programe de calculator care să ruleze la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Tinerii pot participa la două provocări Astro Pi: Mission Zero și Mission Space Lab. Termenul limită pentru a aplica pentru Mission Space Lab este 28 octombrie 2022, iar înscrierile pentru Mission Zero vor începe 22 septembrie 2022.

Participarea este gratuită și este deschisă tinerilor cu vârsta de până la 19 ani din Statele Membre ESA. Tinerii pot participa la una sau la ambele provocări.

Programele lor vor rula pe cele două noi calculatoare Astro Pi modernizate, care au fost lansate în spațiu în decembrie 2021. Astro Pi sunt denumite de către participanții la Mission Zero după cei doi oameni de știință europeni inspiraționali, Nikola Tesla și Marie Skłodowska-Curie. Pentru provocarea europeană Astro Pi 2021-2022, aceste noi computere au rulat peste 17.000 de programe scrise de tineri din 26 de țări.

În cadrul Mission Space Lab, echipele lucrează împreună cu un mentor și proiectează un experiment științific care să fie rulat pe Astro Pi de pe Stația Spațială Internațională. Echipele scriu un program care utilizează senzorii și camera unui Astro Pi pentru a colecta date în spațiu, pe care apoi le analizează.

Mission Zero este o provocare destinată începătorilor. În cadrul acesteia, tinerii scriu un program simplu și se familiarizează cu știința spațială. Toate programele eligibile care respectă liniile directoare oficiale vor rula în spațiu timp de până la 30 de secunde. Tinerii care participă primesc un certificat pe care îl pot descărca și care conține ora exactă de începere și de terminare a programului lor, precum și poziția ISS în momentul în care programul lor a rulat.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA