Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

ROSA fals

21.06

Asteroid Day small

 

Ziua Asteroidului este un eveniment recunoscut de Organizația Națiunilor Unite și organizat anual cu scopul de a atrage atenția asupra asteroizilor și a modalităților în care Pământul poate fi protejat de un posibil impact periculos. Ziua Asteroidului a fost fondată în 2014, de Dr. Brian May, astrofizician și chitarist al formației rock Queen, Danica Remy, COO Fundația B612, Rusty Schweickart, astronaut Apollo și Grig Richters, regizor german.

Ziua Asteroidului are loc pe data de 30 iunie în fiecare an pentru a aminti de cel mai mare impact cu un asteroid din istoria documentată, evenimentul din Siberia – Tunguska, care a devastat peste 2000 km pătrați, reprezentând dimensiunea unui oraș de dimensiuni mari.

Începând cu ediția din anul 2017, ROSA a devenit partener oficial al proiectului.

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, a declarat că "România este preocupată de subiectul apărării planetare, în special cu privire la Obiecte din Apropierea Pământului. Eforturile noastre sunt concentrate în cadrul ESA în misiuni precum Proba-3, misiunea AIDA și misiunea AIM". 

Cosmonautul român, Dumitru-Dorin Prunariu, care a jucat un rol esențial în adoptarea Declarației ONU prin UN COPUOS și cu susținerea Asociației Exploratorilor Spațiali (ASE), a explicat rolul extrem de important al unei colaborări internaționale continue: “Apărarea planetară stă în capabilitățile noastre din viitorul apropiat. Atingerea acestor obiective necesită însă o colaborare continuă și puternică între instituțiile guvernamentale, instituțiile academice și organizații private pentru a dezvolta active terestre și spațiale. Din acest motiv Ziua Asteroidului este atât de importantă”.

Pentru a descoperi activitățile care au loc, vă invităm să accesați website-ul Ziua Asteroidului.10.02

Centrele de Competenţe în Tehnologii Spaţiale au scopul de a creşte competitivitatea şi vizibilitatea internaţională a ştiinţei şi tehnologiei în domeniul spaţial din România. Centrele vor constitui platforme de colaborare între organizaţii de cercetare (universitati, institute, etc.) şi industrie, în special IMM-uri, în vederea consolidării şi diversificării domeniilor de cercetare, producţie şi servicii în domeniul spaţial la nivel național și regional. Misiunea acestora este de identificare de noi nişe tehnologice în care îşi pot valorifica capitalul intelectual dobândit, precum şi de aprofundare a domeniilor deja existente. Menținerea și sporirea numărului cercetătorilor şi inginerilor, capabil să acopere nevoia de personal calificat la aceste nivele, se va face prin atragerea şi asigurarea perspectivei personalului înalt calificat în domeniu, disponibil la nivel naţional și regional.

Obiectivul principal al unui astfel de Centru este acela de a dezvolta o cultură a cooperării între cercetare şi industrie şi de a crea competenţe pentru cercetare tehnologică în ambele zone. Rezultatul aşteptat va fi crearea unui nucleu de cercetare și pregătire, pentru activităţi de dezvoltare tehnologică şi inovare în domeniul spaţial, prin derularea, în cadrul Centrului, de proiecte de cercetare şi inovare sau educaţionale cu înalt nivel de complexitate în acest domeniu.

Activitățiie de cooperare în cadrul unui astfel de Centru vor fi oficializate prin acord(uri) de colaborare care vor viza reţelizarea şi utilizarea în cadrul acestei platforme a resurselor umane, infrastructurii de cercetare şi logisticii identificate ca relevante pentru domeniul de nişă vizat.